Mikrotik DHCP üzerinden IP adresi Sabitleme Mikrotik DHCP üzerinden IP adresi Sabitleme Mikrotik DHCP üzerinden IP adresi Sabitleme
Mikrotik DHCP üzerinden IP adresi Sabitleme
Bir çok kurulumda DHCP servisi etkin yapıldığı zaman statik bölge tanımlanmamaktadır. Statik bölgenin tanımlanmaması ileriye dönük IP çakışması yaratacaktır. Bunun yanında özel bir cihazın IP adresinin değişmesi gibi olaylar ile karşılaşılacaktır. Her DHCP sunucusunda mutlaka IP adresini sabitlemenin bir yolu bulunmaktadır.
Mikrotik üzerinde ip adresini sabitlemeden önce
DHCP sunucusunu yapılandırırken mutlaka statik bölge olarak adlandırdığımız bir boşluk bırakın. Örneğin 192.168.1.0/24 subnete sahip bir network için başlangıç-bitiş IP adreslerini belirtmeniz her zaman avantajınıza olacaktır. Network içinde bulunan cihazlar göz önünde bulundurularak (sunucular,yazıcılar,nvr,dvr..) başlangıç-bitiş IP adresleri belirlenebilir. Kabaca 10 adet statik IP vereceğiniz bir network için başlangıç 192.168.1.20, bitiş 192.168.1.254 vermek uygundur.Böylece 20 adet boş IP adresi elinizin altında duracaktır.
Bu IP adreslerini kullandıktan sonra DHCP sunucusu hiç bir şekilde adresleri aralıkta olmadığı için dağıtmayacaktır.
DHCP sunucusu IP adresi dağıtırken kiralama süresi olarak süreyi de verir. Bu süre doluncaya kadar atanan IP adresi ilgili Hosta atanmıştır.Sözünü ettiğimiz kiralama süresini ortalama olarak 1 gün vermeniz yeterlidir.
Bu satıra kadar yazdığımız öneriler genelde saha ortamlarında bilinçsiz arkadaşlar tarafından uygulanmamaktadır. Bundan kaynaklı olarak zaman zaman IP çakışması, IP adresinin değişmesi gibi bir sürü şikayet gelmektedir. Eğer Mikrotik kullanılan bir yer ise ve networkte IP değiştirilmesine izin verilmiyorsa o zaman yapılacak en güzel hareket IP adresini mikrotik üzerinden sabitlemek yada ilgili IP adresini ilgili MAC adresine atamaktır.
DHCP tarafından atanan IP adresinin Sabitlenmesi
Winbox ile mikrotik cihazınıza bağlanıp soldaki menüden IP>DHCP server seçeneğini seçin.
Açılan pencerede Leases sekmesine geldiğinizde karşınıza aşağıdaki şekilde pencere gelecektir.
Burada Mikrotik tarafından atanan ip adreslerini görebilirsiniz. Eğer bu pencerede çok fazla IP adresi varsa başlıklara tıklayarak sıralama şansınız olacaktır. Kısa yoldan arama yapmak isterseniz sağ üst köşede bulunan “find” bölümünü kullanarak bulabilirsiniz.
Statik yapmak istediniz IP adresini bularak çift tıklayın.
Açılan pencerede sağ tarafta bulunan butonlara bakacak olursak “Make Static” butonunu göreceksiniz. Buna basmanız durumunda artık ilgili IP adresi ilgili MAC adresine atanmış olacaktır.
Bu şekilde DHCP servisi tarafından atanan IP adresini sabitlemiş olduk. Fakat bu işlemden sonra IP adresini değiştirmek istersek tekrar “Leases” penceresine gelip statik yaptığımız IP adresini seçip üzerine çift tıklayın.
Açılan pencerede “Address” kısmındaki IP adresini değiştirip “OK” butonuna basın. Bu işlemden sonra Hostun yeni IP adresini alabilmesi için 2 seçenek var.Ya kiralama süresi bitince kendinin almasını bekleme yada network bağlantısını kesip tekrar bağlamak yeterli olacaktır.
DHCP ip adresi vermeden önce IP adresinin boşta olup olmadığını kontrol etmektedir. IP adresi listesinde yoksa ve networkte aktif değilse IP adresi atayacaktır. DHCP aralığında kalan bir IP adresini bir cihaza elle vermek zorunda olduğunuzu varsayarsak, cihaz açık olduğu sürece IP adresi başka bir cihaza atanmaz. Fakat cihaz bir şekilde kapanır ise işte o zaman IP adresi DHCP tarafından başka bir cihaza atanabilir.
Bunun önüne geçmek için tekrar “Leases” penceresine dönüyoruz. Sol üstte bulunan “+” butonuna basıyoruz.
Karşımıza gelen pencerede ihtiyacımız olan 2 parametre var. İlki atanacak IP adresi ikincisi ilgili makinanın MAC adresidir. Doğru şekilde girildiğinde “Ok” butonuna basılıp listeye ekleyin. Bu sayede Bu DHCP servisi IP adresini başka şekilde başka cihaza atamayacaktır.
İlgili Makaleler İçin Tıklayınız
Dhcp, ip, ip adresi, ip-mac, make statik, mikrotik, pars, rezerve, statik ip, MikroTik, MikroTik Türkiye,