MikroTik Hotspot ve Ön Ödemeli Faturalandırma Sistemi
Diyelim ki bir ağ yöneticisisiniz ve ön ödemeli faturalandırma sistemi ve ortak reklam tesisi ile kullanıcı bant genişliği paket yönetim tesisine sahip olacak bir ağ kurmak istiyorsunuz. O halde MikroTik Kullanıcı Yöneticisi Radius Sunucu ile MikroTik Hotspot Sunucu Yapılandırması akıllıca bir karar olacaktır. Çünkü MikroTik User Manager Radius Server, kullanıcı bant genişliği paketini ön ödemeli faturalandırma sistemi ile yönetme kolaylığı sağlayacak bir kullanıcı kimlik doğrulama, yetkilendirme ve muhasebe uygulamasıdır. Öte yandan, MikroTik Hotspot Server’ı kullanarak partner banner’ınızın reklamını kolayca yapabilirsiniz. Çünkü MikroTik Hotspot Server üzerinden bağlanabilmek için Hotspot istemcisinin bir HTML sayfasında oturum açma kimlik bilgilerini sağlaması gerekir ve temel HTML ve CSS kodlamasını bilerek partner banner’ınızı bu HTML sayfasına kolayca koyabilirsiniz.
Dolayısıyla, bant genişliği sınırlamasını ve ön ödemeli faturalandırma sistemi ağını yönetmek için MikroTik Kullanıcı yöneticisi Radius Server ile MikroTik Hotspot Sunucu Yapılandırmasını öğrenmenin zamanı geldi. Bu yazımda User Manager Radius Server bant genişliği sınırlaması ve ön ödemeli faturalandırma sistemi ile MikroTik Hotspot Server’ın nasıl yapılandırılacağından bahsedeceğim.
Makale Amacı
Bu makalenin amacı, Kullanıcı Yöneticisi Radius Sunucusu ile bir Hotspot ağı tasarlamaktır.
- Kullanıcı bant genişliği paket yönetimi ve
- Kazı kazan kartı tesisi ile ön ödemeli faturalandırma sistemi.
ağ şeması
Bu makalenin konfigürasyonu için aşağıdaki ağ şemasına benzer bir ağ kuracağım.
Bu basit ve basit bir ağ şemasıdır. Gerçek durumda, ağınız bu ağdan daha büyük olabilir, ancak temel şema aynı kalacaktır. Bu ağda, WAN Dağıtım Anahtarı internet ağ geçidine bağlıdır. MikroTik Router’ın (NAS) WAN arayüzü ve MikroTik User Manager Radius Sunucusu da bu WAN Dağıtım Anahtarına bağlıdır. Hotspot kullanıcıları, LAN Switch üzerinden NAS Router’a bağlanacak ve internet erişimine sahip olacak ve MikroTik Router, WAN arayüzü üzerinden Radius Server ile haberleşecektir.
Çekirdek Cihazlar ve IP Bilgileri
Yukarıdaki ağ şemasına göre bir Hotspot ağı kurmak için MikroTik RouterOS’un çalıştığı özel bir fiziksel sunucuda MikroTik User Manager Radius Sunucu Paketi’nin ilk yapılandırmasını kurdum ve tamamladım. Ayrıca bu ağın NAS (Ağ Erişim Sunucusu) RouterOS’u olan fiziksel bir MikroTik RouterOS (MikroTik RouterBOARD 1100AHX2) var. Bu ağ yapılandırması için kullandığım IP bilgileri aşağıda verilmiştir.
- Radius Sunucu IP: 192.168.110.10/28
- MikroTik RouterOS (NAS) WAN IP: 192.168.110.2/28
- LAN IP Bloğu: 192.168.10.0/24
- Hotspot Sunucu IP’si: 192.168.10.1
Bu IP bilgisi sadece benim RND amacım içindir. Bu nedenle, bu bilgileri ağ gereksinimlerinize göre değiştirin.
User Manager Ön Ödemeli Faturalandırma Sistemi ile MikroTik Hotspot Sunucu Yapılandırması
Şimdi yukarıdaki ağ şemasına göre Kullanıcı Yöneticisi Radius Sunucusu ile Hotspot ağ yapılandırmamıza başlayacağız. Komple konfigürasyon iki bölüme ayrılabilir.
- Bölüm 1: MikroTik RouterOS Yapılandırması (NAS Router)
- Bölüm 2: MikroTik Kullanıcı Yöneticisi Radius Sunucu Yapılandırması
Bölüm 1: MikroTik RouterOS Yapılandırması (NAS Router)
İlk bölümde MikroTik RouterOS (NAS)’ımızı Hotspot Server’a dönüşebilecek ve Radius Server ile kullanıcıların kimlik doğrulaması için haberleşebilecek şekilde yapılandıracağız. Tam RouterOS yapılandırması aşağıdaki konulara ayrılabilir.
- Temel MikroTik RouterOS Yapılandırması
- MikroTik RouterOS’ta Hotspot Yapılandırması
- MikroTik RouterOS’ta Radius İstemci Yapılandırması
Temel MikroTik RouterOS Yapılandırması
MikroTik Router temel yapılandırması, WAN IP Assign, DNS IP Assign ve Varsayılan Ağ Geçidi Yapılandırmasını içerir. Aşağıdaki adımlar MikroTik RouterOS’unuzda bu konuları nasıl gerçekleştireceğinizi gösterecektir.
- Yönetici kullanıcı gibi tam izinli bir kullanıcı ile Winbox kullanarak MikroTik Router’ınıza giriş yapın.
- IP > Adresler menü öğesine gidin . Adres Listesi penceresi görünecektir. ARTI İŞARETİNE (+) tıklayın. Yeni Adres penceresi görünecektir.
- Adres giriş alanına RouterOS WAN IP’yi (RouterOS WAN IP: 192.168.110.2/28) koyun ve Arayüz açılır menüsünden WAN arayüzünü seçin ve ardından Uygula ve Tamam düğmesine tıklayın.
- Şimdi IP> DNS’ye gidin. DNS Ayarları penceresi görünecektir. DNS sunucu IP’nizi (Public DNS IP: 8.8.8.8 veya 8.8.4.4) Sunucular giriş alanına girin ve ardından Apply ve OK butonunu tıklayın.
- IP > Rotalar’a gidin . Rota Listesi penceresi görünecektir. ARTI İŞARETİNE (+) tıklayın. Yeni Rota penceresi görünecektir. Ağ Geçidi giriş kutusuna tıklayın ve bu giriş alanına internet ağ geçidi IP’nizi (bu ağda: 192.168.110.1) girin. Uygula ve Tamam düğmesine tıklayın .
MikroTik Router temel yapılandırması tamamlandı. Şimdi NAS RouterOS’umuzda Hotspot Server’ı yapılandıracağız.
MikroTik RouterOS’ta Hotspot Yapılandırması
MikroTik Router temel yapılandırmasını tamamladıktan sonra şimdi MikroTik RouterOS’umuzda Hotspot Server kuracağız. Aşağıdaki adımlar MikroTik RouterOS’unuzda Hotspot Server’ın nasıl kurulacağını gösterecektir.
- IP > Hotspot menü öğesine gidin . Hotspot penceresi görünecektir.
- Bu pencereden Hotspot Setup düğmesine tıklayın . Hotspot Setup şimdi görünecektir.
- Hotspot Interface açılır menüsünden Hotspot Server’ı kurmak istediğiniz LAN arayüzünüzü seçin. Şimdi İleri düğmesine tıklayın.
- Yerel Ağ Adresi giriş kutusuna LAN adresinizi (bu durumda: 192.168.10.1/24) girin . Ayrıca Masquerade Network onay kutusunun işaretli olup olmadığını kontrol edin ve ardından İleri düğmesine tıklayın.
- Şimdi, Hotspot ağınız için IP adresinin istemcilere atanacağı adres havuzunu seçme zamanı. Normalde ağ IP aralığınızı ağ geçidi IP’si olmadan gösterecektir. Varsayılan IP aralığını istediğiniz gibi değiştirebilir veya varsayılan aralığı koruyabilirsiniz. Şimdi İleri düğmesine tıklayın .
- SSL sertifikanız varsa başka sertifikayı içe aktar seçeneğini seçerek içe aktarabilir, SSL sertifikanız yoksa hiçbirini seçmeyebilirsiniz. Şimdi İleri düğmesine tıklayın.
- SMTP sunucunuz varsa , SMTP Sunucusu giriş kutusuna SMTP sunucu adresinizi yazabilir veya SMTP sunucusu kullanmak istemiyorsanız boş bırakabilirsiniz. İleri düğmesine tıklayın .
- Şimdi DNS kurulumu seçeneği. Temel konfigürasyonda vermiş olduğunuz DNS sunucuları burada otomatik olarak seçilecektir. Yani, yapacak bir şey yok, şimdi sadece İleri düğmesine tıklayın.
- Şimdi sıra zorunlu alan olan DNS adını koymaya geldi. Hotspot giriş sayfasını almak için DNS adı kullanılacaktır. Bu nedenle, systemzone.mk veya systemzone.hotspot vb. gibi standart bir DNS adı girin ve İleri düğmesine tıklayın.
- Şimdi yerel bir Hotspot kullanıcısı koyun. Varsayılan olarak admin’dir. Bu kullanıcıyı tutabilir veya dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Ayrıca Kullanıcı giriş kutusu için Parola’ya parola koyun. İleri düğmesine tıklayın.
- Hotspot sunucu kurulumu tamamlanacak ve şimdi başarılı bir mesaj alacaksınız.
- Sunucular sekmesine tıklayın ve yeni bir sunucunun oluşturulduğunu göreceksiniz. Üzerine tıklayın ve dilerseniz otomatik olarak oluşturduğunuz sunucu adını değiştirin ve ardından Profil açılır menüsünden sunucu profilinin ne olduğunu bulun.
- Şimdi Sunucu Profilleri sekmesine tıklayın ve burada Hotspot Sunucu profilinizi bulacaksınız. Üstüne tıkla. Hotspot Sunucu Profili penceresi gelecek.
- Genel sekmesi altında , isterseniz sunucu profil adınızı değiştirin.
- Login sekmesine tıklayın ve Cookie işaretini kaldırın ve Login By panelinden HTTP CHAP, HTTPS ve HTTP PAP’ı işaretleyin.
- RADIUS sekmesine tıklayın ve RADIUS Kullan onay kutusuna ve Hesaplama onay kutusuna tıklayın ve ardından Uygula ve Tamam düğmesine tıklayın.
MikroTik Hotspot sunucu yapılandırması tamamlandı. Bir sonraki adımda, MikroTik RouterOS’umuzda Radius istemcisini yapılandıracağız.
MikroTik RouterOS’ta Radius İstemci Yapılandırması
Aşağıdaki adımlar, MikroTik RouterOS’ta Radius istemcisini nasıl yapılandıracağınızı gösterecektir.
- Sol menü çubuğundan Radius menü öğesine tıklayın . Yarıçap penceresi şimdi görünecektir.
- ARTI İŞARETİNE (+) tıklayın. Yeni Radius Sunucusu penceresi şimdi görünecektir.
- Servis panelinden etkin nokta onay kutusuna tıklayın .
- Adres giriş alanına Radius Server IP adresini (bu makaledeki: 192.168.110.10) girin .
- Shared Secret giriş alanına bir şifre girin . Bu parola önemlidir ve istemci yönlendiricinin User Manager Radius Server’da ne zaman yapılandırılacağını sağlamalıdır.
- Uygula ve Tamam’ı tıklayın .
- Şimdi Gelen düğmesine tıklayın ve Radius Gelen penceresi görünecektir.
- Kabul et onay kutusuna tıklayın ve Port giriş kutusuna 1700 koyun ve ardından Uygula ve Tamam’a tıklayın.
Radius istemci yapılandırması tamamlandı. Artık MikroTik RouterOS, Hotspot kullanıcılarının kimliğini doğrulamak için Radius Server ile iletişim kurabiliyor.
Bölüm 2: MikroTik Kullanıcı Yöneticisi Radius Sunucu Yapılandırması
MikroTik User Manager Radius Server kurulumu ve ilk konfigürasyonu bir önceki yazımda anlatılmıştı. User Manager Radius Server kurulumu ve ilk yapılandırma hakkında yeterince bilginiz yoksa, önce bu makaleyi incelemek ve Radius Server kurulumunuzu ve ilk yapılandırmanızı tamamlamak için biraz zaman ayırın ve ardından aşağıdaki bölümüme devam edin. Bu bölümde Radius Sunucumuzda Hotspot kullanıcı kimlik doğrulama, yetkilendirme ve muhasebeleştirme için aşağıdaki konuları yapacağım.
- Radius Sunucusuna İstemci Yönlendirici (NAS) Ekleme
- Bant Genişliği Sınırlaması için Kullanıcı Profili Yapılandırması
- Fiş Şablonu Oluşturma
- Radius Sunucusuna Kullanıcı Ekleme
- Kullanıcı Sayfasına Erişim
Radius Sunucusuna İstemci Yönlendirici (NAS) Ekleme
Aşağıdaki adımlar, User Manager Radius Server’da istemci yönlendiricisinin nasıl ekleneceğini gösterecektir.
- https://radius-server-ip-address/userman (bu yapılandırma için: https://192.168.110.10/userman ) URL’sini kullanarak müşteri veya abone kimlik bilgileriyle Kullanıcı Yöneticisi Radius Sunucusu web arayüzünde oturum açın.
- Sol düğme panelinden Yönlendiriciler düğmesine tıklayın ve ardından üst menü çubuğundan Ekle > Yeni menü öğesine tıklayın. Yönlendirici Ayrıntıları penceresi şimdi görünecektir.
- Ana panelde , Ad giriş alanına istemci yönlendiriciniz için anlamlı bir ad girin . Ayrıca Sahip açılır menüsünden sahibi seçin.
- IP adresi giriş alanına istemci yönlendiricinizin IP adresini (RouterOS IP: 192.168.110.2) girin .
- Şimdi MikroTik RouterOS Shared secret giriş alanına Radius istemci yapılandırmasında vermiş olduğunuz paylaşılan gizli şifreyi girin .
- Radius gelen panelinde, CoA desteği onay kutusuna tıklayın ve CoA port giriş kutusuna 1700 yazın .
- Bu yönlendiriciyi Radius Sunucu Yönlendirici listesine eklemek için Ekle düğmesine tıklayın .
MikroTik RouterOS, User Manager Radius Server içerisine client router olarak eklenmiştir. Artık Kullanıcı Yöneticisi, MikroTik RouterOS’umuz tarafından sorulacak herhangi bir sorguyu yanıtlayacaktır.
Bant Genişliği Sınırlaması için Kullanıcı Profili Yapılandırması
Şimdi User Manager Radius Server’da farklı kullanıcıların farklı bant genişliği elde etmesi için üç bant genişliği paketi (512kbps paket, 1Mbps paket ve 2Mbps paket) oluşturacağız. Aşağıdaki adımlar, User Manager Radius Server’da bant genişliği paketlerinin nasıl oluşturulacağını gösterecektir.
- Sol düğme panelinden Profiller düğmesine tıklayın ve ardından Sınırlamalar’a tıklayın.
- Üst menü çubuğundan Ekle > Yeni menü öğesine tıklayın . Sınırlama ayrıntıları penceresi şimdi görünecektir.
- Ana panelde , Name giriş alanına paket adınızı istediğiniz gibi yazınız . İlk 512kbps paketimi oluştururken name alanında 512kbps Paket sağlıyorum. Ayrıca Sahip açılır menüsünden sahibi seçin.
- Hız sınırları panelinde , bant genişliği sınırlama parametrenizi girin. 512kbps paket için aşağıdaki bilgileri veriyorum.
Parametre adı Rx Tx Hız sınırı 512k 512k patlama hızı 1 milyon 1 milyon patlama eşiği 512k 512k patlama zamanı 60 60 Minimum oran 32k 32k Ayrıca Öncelik açılır menüsünden önceliği seçin. Yapılandırmam için en düşük öncelik anlamına gelen 8’i seçiyorum.
- Kısıtlamalar panelinde , NAS RouterOS’unuzdaki IP > Havuz penceresinde bulacağınız IP Havuz adını girin.
- Bu sınırlama paketini kaydetmek için Kaydet düğmesine tıklayın .
- Benzer şekilde, 1Mbps ve 2Mbps paket sınırlamaları oluşturun. Paket gereksinimlerinize göre Oran limitleri parametresini değiştirmeniz yeterlidir.
- Şimdi Profiller sekmesine tıklayın ve ARTI İŞARETİNE (+) tıklayın. Profil oluştur penceresi görünecektir. Ad giriş alanına profil adını istediğiniz gibi girin. Yapılandırmam için ad olarak 512kbps kullanıcıları sağlıyorum . Oluştur’a tıklayın
- İlk profil oluşturulacak ve Profiller açılır menüsünde gösterilecektir.
- Profiller açılır menüsünden oluşturduğunuz profili seçin ve ardından Paket geçerlilik değerinizi Geçerlilik giriş kutusuna girin. Örneğin 30 gün geçerlilik istiyorsanız Geçerlilik giriş alanına 4w2d yazın.
- Paket başlangıç zamanını seçin Başlangıç açılır menüsünden İlk oturum açıldığında.
- Fiyat giriş kutusuna bu paketin fiyatını yazınız.
- Paylaşılan kullanıcılar değerini 1 tutun , böylece aynı anda yalnızca bir kullanıcı bir kullanıcı adı ve parola ile oturum açabilir.
- Bilgilerinizi kaydetmek için Profili kaydet düğmesine tıklayın .
- Bu profilin altında, bu profil için herhangi bir sınırlama olmadığı anlamına gelen Sınırsız profil bulacaksınız . Bu nedenle, Yeni sınırlama ekle’ye tıklayın, şimdi Profil bölümü penceresi görünecektir.
- Limitler içerisinde oluşturmuş olduğunuz limit paketlerinizi bulacaksınız . İstediğiniz pakete (512kbps kullanıcıları için 512kbps paket) tıklayın ve bu profile bu limiti eklemek için Ekle butonuna tıklayın.
- Benzer şekilde 1Mbps ve 2Mbps kullanıcı profili oluşturun. Bu durumda, bu paketler için sadece fiyat değerini ve sınırlama paketini değiştirin.
Fiş Şablonu Oluşturma
Şimdi kazı kazan kartı şablonu oluşturacağız, böylece kullanıcıları oluşturduktan sonra bu şablona göre kazı kazan kartı yazdırabiliriz. Aşağıdaki adımlar, User Manager Radius Server’da kazı kazan kartı veya fiş şablonunun nasıl oluşturulacağını gösterecektir.
- Sol düğme panelinden Ayarlar düğmesine tıklayın ve ardından Şablonlar’a tıklayın.
- Şimdi Ad açılır menüsünden Kuponları seçin .
- Header textarea’da HTML ve CSS kodunun altına koyun.
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "https://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> <html xmlns="https://www.w3.org/1999/xhtml"> <head> <title>Vouchers</title> <style> @media print { .noprint { display: none; } .pagebreak { page-break-after: always; } } body { font-family: 'Lucida Grande', 'Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif; padding: 100px; font-size: 13px; } div.box { background: rgb(230,240,163); /* Old browsers */ background: -moz-linear-gradient(-45deg, rgba(230,240,163,1) 0%, rgba(210,230,56,1) 50%, rgba(195,216,37,1) 51%, rgba(219,240,67,1) 100%); /* FF3.6+ */ background: -webkit-gradient(linear, left top, right bottom, color-stop(0%,rgba(230,240,163,1)), color-stop(50%,rgba(210,230,56,1)), color-stop(51%,rgba(195,216,37,1)), color-stop(100%,rgba(219,240,67,1))); /* Chrome,Safari4+ */ background: -webkit-linear-gradient(-45deg, rgba(230,240,163,1) 0%,rgba(210,230,56,1) 50%,rgba(195,216,37,1) 51%,rgba(219,240,67,1) 100%); /* Chrome10+,Safari5.1+ */ background: -o-linear-gradient(-45deg, rgba(230,240,163,1) 0%,rgba(210,230,56,1) 50%,rgba(195,216,37,1) 51%,rgba(219,240,67,1) 100%); /* Opera 11.10+ */ background: -ms-linear-gradient(-45deg, rgba(230,240,163,1) 0%,rgba(210,230,56,1) 50%,rgba(195,216,37,1) 51%,rgba(219,240,67,1) 100%); /* IE10+ */ background: linear-gradient(135deg, rgba(230,240,163,1) 0%,rgba(210,230,56,1) 50%,rgba(195,216,37,1) 51%,rgba(219,240,67,1) 100%); /* W3C */ filter: progid:DXImageTransform.Microsoft.gradient( startColorstr='#e6f0a3', endColorstr='#dbf043',GradientType=1 ); /* IE6-9 fallback on horizontal gradient */ width: 3.6in; height: 2.1in; padding: 0 17px 18px 12px; margin: 10px 0; border: solid 1px #D9D9D9; border-radius: 10px; -webkit-border-radius: 2px; -moz-border-radius: 2px; } div.box h2 { background: rgb(30,87,153); /* Old browsers */ background: -moz-linear-gradient(top, rgba(30,87,153,1) 0%, rgba(41,137,216,1) 50%, rgba(32,124,202,1) 51%, rgba(125,185,232,1) 100%); /* FF3.6+ */ background: -webkit-gradient(linear, left top, left bottom, color-stop(0%,rgba(30,87,153,1)), color-stop(50%,rgba(41,137,216,1)), color-stop(51%,rgba(32,124,202,1)), color-stop(100%,rgba(125,185,232,1))); /* Chrome,Safari4+ */ background: -webkit-linear-gradient(top, rgba(30,87,153,1) 0%,rgba(41,137,216,1) 50%,rgba(32,124,202,1) 51%,rgba(125,185,232,1) 100%); /* Chrome10+,Safari5.1+ */ background: -o-linear-gradient(top, rgba(30,87,153,1) 0%,rgba(41,137,216,1) 50%,rgba(32,124,202,1) 51%,rgba(125,185,232,1) 100%); /* Opera 11.10+ */ background: -ms-linear-gradient(top, rgba(30,87,153,1) 0%,rgba(41,137,216,1) 50%,rgba(32,124,202,1) 51%,rgba(125,185,232,1) 100%); /* IE10+ */ background: linear-gradient(to bottom, rgba(30,87,153,1) 0%,rgba(41,137,216,1) 50%,rgba(32,124,202,1) 51%,rgba(125,185,232,1) 100%); /* W3C */ filter: progid:DXImageTransform.Microsoft.gradient( startColorstr='#1e5799', endColorstr='#7db9e8',GradientType=0 ); /* IE6-9 */ margin: 0 -17px 1px -12px; padding: 15px 0px 0 10px; height: 20px; border-top-left-radius: 10px; border-top-right-radius: 10px; -webkit-border-radius: 2px; -moz-border-radius: 2px; font: bold 18px/0.2 Arial; color: #fff; text-shadow: red 0.1em 0.1em 0.6em} div.box h3 { background-color: #FFF8DC; border-color: #000; border-style:solid; border-width:1px; margin: -35px 0 0 70px; padding: 12px 50px 3px 10px; height: 8px; width: 30px; font: bold 12px/0 Arial; color: #000; } div.box h4 { background: rgb(174,188,191); /* Old browsers */ background: -moz-linear-gradient(top, rgba(174,188,191,1) 0%, rgba(110,119,116,1) 50%, rgba(10,14,10,1) 51%, rgba(10,8,9,1) 100%); /* FF3.6+ */ background: -webkit-gradient(linear, left top, left bottom, color-stop(0%,rgba(174,188,191,1)), color-stop(50%,rgba(110,119,116,1)), color-stop(51%,rgba(10,14,10,1)), color-stop(100%,rgba(10,8,9,1))); /* Chrome,Safari4+ */ background: -webkit-linear-gradient(top, rgba(174,188,191,1) 0%,rgba(110,119,116,1) 50%,rgba(10,14,10,1) 51%,rgba(10,8,9,1) 100%); /* Chrome10+,Safari5.1+ */ background: -o-linear-gradient(top, rgba(174,188,191,1) 0%,rgba(110,119,116,1) 50%,rgba(10,14,10,1) 51%,rgba(10,8,9,1) 100%); /* Opera 11.10+ */ background: -ms-linear-gradient(top, rgba(174,188,191,1) 0%,rgba(110,119,116,1) 50%,rgba(10,14,10,1) 51%,rgba(10,8,9,1) 100%); /* IE10+ */ background: linear-gradient(to bottom, rgba(174,188,191,1) 0%,rgba(110,119,116,1) 50%,rgba(10,14,10,1) 51%,rgba(10,8,9,1) 100%); /* W3C */ filter: progid:DXImageTransform.Microsoft.gradient( startColorstr='#aebcbf', endColorstr='#0a0809',GradientType=0 ); /* IE6-9 */ margin: 0px -17px 0px -12px; padding: 10px 10px 5px 10px; height: 10px; font: bold 14px/0.2 Arial; color: #fff; text-shadow: white 0.1em 0.1em 0.6em } .txtbox { background-color: transparent; width: 330px; } </style> </head> <body> - Row textarea’da HTML ve CSS kodunun altına koyun .
<div class="box"> <h2>System Zone - Internet Card $%u_moneyPaid%</h2> <div class="txtbox"> How to use this card? <br> Type systemzone.mk in your browser and <br> Put the <b>UsreName</b> & <b>Password</b> in required field and click <b>OK </b> button.</b> </br> </div> <p align="left"> UserName: <h3>%u_username%</h3> </p> <p align="left"> Password: <h3>%u_password%</h3></p> <h5 style="margin-top: -70px; margin-left: 230px; font: bold 30px Arial; color: #fff; text-shadow: black 0.1em 0.1em 0.6em;">%u_timeLeft%</h5> <p style="margin-top: -40px; margin-left: 250px;"> Price: $%u_moneyPaid%</p> <h4>Contact for more info. sayeedsezan@gmail.com</h4> </div>
- Bu kupon şablonunu kaydetmek için Kaydet düğmesine tıklayın .
- Biraz HTML ve CSS fikriniz varsa bu kart tasarımını değiştirebilirsiniz. Kart metni, HTML ve CSS bilgisine sahip olmadan da değiştirilebilir. Row textarea’da, ihtiyacınıza göre kart metnini değiştirmeniz yeterlidir.
Kullanıcı Yöneticisi Radius Sunucusuna Kullanıcı Ekleme
Aşağıdaki adımlar, User Manager Radius Sunucunuza rastgele kullanıcıların nasıl ekleneceğini gösterecektir.
- Sol buton panelinden Kullanıcılar butonuna tıklayın . Şimdi üst menü çubuğundan Ekle > Toplu menü öğesine tıklayın. Kullanıcı ayrıntıları penceresi görünecektir.
- Ana panelde , Sahip açılır menüsünden sahibini seçin ve bir seferde oluşturmak istediğiniz kullanıcı sayısını belirtin. Ayrıca bu panelde kullanıcı adı önekinin yanı sıra kullanıcı adı ve şifre uzunluğunu da sağlayabilirsiniz.
- Profil ata açılır menüsünden bu kullanıcılar için istediğiniz profil paketini seçin ve ardından bu kullanıcıları eklemek için Ekle düğmesine tıklayın. Oluşturulan tüm kullanıcılar Kullanıcılar’da mevcut olacak
- Şimdi, kazı kazan kartı oluşturmak istediğiniz tüm kullanıcılar onay kutusunu tıklayın.
- Oluştur menüsüne tıklayın ve ardından Kuponlar’ı seçin Kuponlar penceresi görünecektir.
- Şimdi Oluştur düğmesine tıklayın ve tüm kazı kazan kartlarınızı aşağıdaki resimdeki gibi bir HTML sayfasında bulacaksınız.
- Şimdi bu kartları size en yakın mağazaya satarak aylık veya istediğiniz zaman diliminde otomatik gelir elde edin.Hotspot Server artık User Manager Radius Server aracılığıyla kullanıcıların kimliğini doğrulamaya hazır. Şimdi Hotspot sunucumuzu test etme zamanı. Bunun için herhangi bir IP cihazını ağınıza bağlayın. Bağlandıktan sonra, Hotspot sunucusu kurulurken oluşturulan DHCP sunucusundan cihazınıza dinamik bir IP atanacaktır. Genellikle, Hotspot, oturum açma sayfasını almak için gerekli olan IP adresi ve diğer ilgili bilgileri atamak için DHCP sunucusunu kullanır. Şimdi herhangi bir web tarayıcısını açın ve herhangi bir web sayfasını ziyaret etmeye çalışın. Hotspot sunucunuzun giriş sayfasını görebilirsiniz. Herhangi bir nedenle giriş sayfası gelmiyorsa, Hotspot sunucusunu kurarken verilen DNS adınızı yazın. Artık Hotspot giriş sayfanızı aşağıdaki resimdeki gibi görebilirsiniz.
Bulduğunuz kullanıcı adı ve şifreyi kazı kazan kartınıza girin ve ardından Tamam düğmesine tıklayın. Doğru kullanıcı adı ve şifreyi girdiğiniz takdirde artık herhangi bir web sayfasını ziyaret edebileceksiniz.
Kullanıcı Sayfasına Erişim
Radius Server, kullanıcının profil sayfasına giriş yapabileceği ve hesap durumunu gösterebileceği, hesap bilgilerini ve şifresini değiştirebileceği bir kullanıcı sayfası sunar. Aşağıdaki adımlar, Radius Sunucunuzda bu kullanıcı sayfasına nasıl erişeceğinizi gösterecektir.
- Radius Sunucunuzda yalnızca bir aboneniz veya müşteriniz varsa, kullanıcı giriş sayfasını almak için https://radius_server_ip_address/user yazın . Ancak birden fazla müşteriniz veya aboneliğiniz varsa, https://radius_server_ip_address/user/public_id yazmanız gerekir ; burada public_id, müşterinin veya abonenin Public ID’sidir. Bu Genel Kimlik, müşteri veya abone oluşturulduğunda sağlamalıdır.
- Giriş ve Şifre giriş alanına istediğiniz kullanıcının kullanıcı adını ve şifresini yazın ve ardından giriş düğmesine basın.
- Artık kullanıcı bu sayfadan hesap durumunu, profilini, oturumlarını ve ödeme seçeneklerini gösterebilir. Ayrıca Ayarlar’dan şifresini değiştirebilir.
Yukarıdaki adımları doğru bir şekilde uygularsanız, bant genişliği sınırlamalı ve ön ödemeli faturalandırma sistemine sahip bir Hotspot ağı yapılandırabileceksiniz. Ancak yukarıdaki adımları yapmakta herhangi bir kafa karışıklığı yaşarsanız, bant genişliği sınırlamalı ve ön ödemeli faturalandırma sistemi ile MikroTik Hotspot yapılandırması hakkındaki videomu dikkatlice izleyin. Umarım kafa karışıklığınızı azaltır.