Radyolink Nedir ?
Son günlerde radyolink nedir? sorusunu her yerde çok fazla duyar olduk.
Diğer ülkelerde 1950’li yıllarda kullanılmaya başlanmış olan ülkemizde ise yerli olarak üretmeye başladığımız radyolink teknolojisi, Turkcell tarafından kullanılmaya başlandı. Diğer operatörler de, Turkcell’i takip ederek Türk Telekom ardından Vodafone gibi operatör firmalarda bu teknolojiyi kullanmaya başladı.
Peki yerli olarak üretimini yapabildiğimiz ve iletişim hayatımıza girecek olan radyolink nedir ? Nasıl bir bağlantıdır ve nasıl çalışır? Bu yazımızda radyolink ile ilgili bilgileri sizlere aktaracağız.
Radyolink, iki nokta arasında elektromanyetik dalgalarla iletişim kuran bir sistemdir. Genellikle iletişimin zor olduğu koşullarda kullanılır. Güçlü veri iletimi sayesinde, en zor arazi koşullarında bile başarı ile kullanılabilir. İki nokta arası iletişimi hedeflediği ve çok güçlü bir bağlantıyı desteklemesi nedeniyle, genelde santraller arası iletişim için kullanılıyor.
Radyolink bir diğer bilinen adı ile Metro Ethernet İnternet olarak da bilinmekte. Radyolink cihazları, iki nokta arasında yüksek frekanslı radyo dalgaları ile havadan bağlantı kurmayı sağlayan sayısal transmisyon sistemleridir. Radyolink sistemleri, 3G ve GSM altyapılarında iletişim üniteleri ile santral merkezleri arasındaki iletişimi sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.
Radyolink nedir basitçe düşünürsek , GSM iletişiminin otobanı diyebiliriz. Santrallerin arasındaki tüm iletişim yükünü, radyolinkler taşıyor.
Radyolink iletim dalgaları, dar bir koridoru izleyerek hedefe ulaşır. Sanıldığı gibi geniş bir alana yayılmaz. İstenilen yöne ok gibi dalgalar aktarılır. Bu yolun dışına veriler kolay bir şekilde çıkamaz.
Kurumsal fiber kablolu internet bağlantısına alternatif havadan 100 km’ye kadar uzak lokasyonlardaki şubeleri 300 mbps’den 12 Gbit’e kadar haberleştirmeye yönelik bir bağlantı sunmaktadır.
Radyolinkler iletişim sektöründe de kullanılır. Ama biz bu yazımızda yayıncılık tarafına bakıyoruz.
Yazımızın başında dediğimiz gibi yakın mesafede iki radyolink istasyonu yeterli olur. Alıcı ve verici olacak olan iki istasyon, mesafe arttıkça yetersiz kalacaktır.
Radyolink İnternet Nerelerde Kullanılır?
Radyolink İnternet, iş ve uygulamalarından dolayı paylaşımsız, simetrik/asimetrik ve güvenilir bant genişliğine ihtiyaç duyan tüm işletmeler ve kurumlar için ideal internet erişim çözümüdür.
- Orta ve büyük ölçekli şirketler
- Kamu kurum ve kuruluşları
- Finans kurumları
- Plaza ve alışveriş merkezleri
- Büyük oteller, turizm merkezleri
- Hastaneler
- Üniversiteler, teknoparklar, serbest bölgeler
- Organize sanayi bölgeleri
- Taşıyıcı ve içerik sahibi işletmeler
Mesafe uzadıkça aralara tekrarlayıcı istasyonların kurulması gerekir. Çünkü radyolink iletiminin dezavantajları da mevcuttur.
Uzak bir noktaya giden radyolink hattı, çoklu terminale ihtiyaç duyar. Örnek vermek gerekirse İstanbul’dan İzmir’e bir hat düşünelim. İstanbul, Kocaeli, Bursa, Balıkesir ve İzmir illerinde terminaller düşünelim.
Her istasyon aldığı sinyali, frekans değişikliği ile bir sonraki istasyona iletir.
Aralara sadece sinyalleri kuvvetlendirmek için konumlandıracak olan tekrarlayıcı radyolink terminalleri ise, ara frekansta iç iletişim yaparlar. Tekrarlayıcılar santral ya da verici istasyonlarla iletişim içinde bulunmaz. Sadece belli bir doğrultuda giden verinin iletiminde rol oynarlar.
Radyolink sistemlerinin kullandıkları frekanslar, alana göre değişir. Ortamdaki engellerden oldukça etkilenen bu sinyaller, bağlantının iletimini engelleyebilirler. O yüzden iletimdeki istasyon ve tekrarlayıcı sayısı çok iyi seçilmeli. Tabi frekansın da iyi seçilmesi gerekiyor.
Radyolink frekanslarının iletiminde hava durumu, atmosfer, dünyanın yarı çapı gibi bir sürü engel çıkaran faktörler bulunmakta. İki radyolink istasyonu arasındaki mesafe seçilirken, en kötü koşulların hesaplanması gerekir.
Radyolink sistemleri zorlu ve kırsal kesimlerde internetin bulunmadığı alanlarda en iyi şekilde interneti kullanmanızı sağlar.
Birbirinden bağımsız iki nokta arasında elektro manyetik dalgalar aracılığıyla iletişim kurulmasını sağlayan düzeneklere radyolink adı verilmektedir. Radyolinklerle sadece iki nokta arasında iletişim sağlanabilir. Radyolink düzenekleri radyo ya da televizyon vericileri gibi geniş bir kitleye yayını mümkün kılmaz. Bu yayın sadece dar bir koridor içinde gerçekleşir ve bu koridor dışından izlenemez. Radyolink düzeneklerinin kullanım alanları genellikle telefon santraller veya televizyon stüdyoları ile vericiler arasındadır.
3 comments
Pingback: UBNT AirFiber İstanbul | Ubiquiti Networks
Pingback: Mimosa B24 Teknik Özellikler | Mimosa Networks
Pingback: Radyolink İnternet Nedir?